Meer dan 50.000 producten
 Ruim 40 jaar ervaring
 Uw voordeligste lableverancier
U bent hier:
Prijsweergave

Wat is een colorimeter?

Een colorimeter is een apparaat dat meet hoeveel licht door een oplossing wordt geabsorbeerd. Aan de hand van de lichttransmissie en/of lichtabsorptie en met behulp van een verdunningsreeks kan vervolgens de concentratie van een oplossing worden achterhaald.

Waar wordt een colorimeter voor gebruikt?

Verschillende oplossingen en verschillende chemische stoffen absorberen op verschillende golflengtes licht. Deze absorptie en de concentratie van de oplossing staan altijd rechtstreeks in verhouding met elkaar, waardoor de concentratie te achterhalen is. Met andere woorden, de hoeveelheid licht die door de gekleurde oplossing wordt doorgelaten of geabsorbeerd geeft de concentratie aan van de oplossing.

Colorimetrie wordt als methode regelmatig toegepast in fabrieken en laboratoria om het productieproces te controleren. Bijvoorbeeld in fabrieken die dranken vervaardigen.

Hoe werkt een colorimeter?

Een colorimeter analyseert de kleurintensiteit door monochromatisch LED licht te werpen op een cuvet die de gekleurde oplossing bevat. De oplossing absorbeert (gedeeltelijk) het licht waarna een fotodiode de lichtintensiteit meet, welke weer evenredig is aan de uitgangspanning van de colorimeter.