Meer dan 50.000 producten
 Ruim 35 jaar ervaring
 Uw voordeligste lableverancier
U bent hier:
Prijsweergave
Sorteer artikelen op:
Filters
Merk

Wat is een autoclaaf?


Een autoclaaf is een apparaat dat instrumenten onder optimale condities steriliseert. Net als een hogedrukpan gebruiken autoclaven de stoom om te steriliseren en zo bacteriën, kiemen en sporen efficiënt te doden.

Het apparaat bestaat onder andere uit een drukvat waarin vloeistof wordt verwarmd. Door de verwarming ontstaat er stoom, die de druk opvoert waardoor het sterilisatieproces wordt opgestart. Binnen in het drukvat bevindt zich een bakje van geperforeerd metaal of gaas waarin de instrumenten en/of materialen gesteriliseerd worden.

Autoclaven bestaan in verschillende soorten en maten, met diverse groottes en functies. In microbiologische en andere wetenschappelijke laboratoria is het tafelmodel populair, die een vergelijkbare grootte heeft met een magnetron. In ziekenhuizen worden ook grotere industriële modellen ingezet voor het steriliseren van grote apparaten.

Hoe werkt een autoclaaf?


Een autoclaaf gebruikt de kracht van stoom. Dankzij deze efficiënte inzet stoom kunnen autoclaven organismes doden die bestand zijn tegen kokend water of andere reinigingsmiddelen. De overdruk zorgt ervoor dat de binnentemperatuur van de vloeistof over de 100 º C komt. Daardoor werkt een autoclaaf ook veel sneller dan een klassieke sterilisatie met kokend water of droge hitte.

De autoclaaf houdt over het algemeen een stoomsamenstelling aan van 97% en 3% vloeibaar. Wanneer deze samenstelling en daardoor het vochtpercentage verandert kan de sterilisatietijd worden beïnvloed.

Waar wordt een autoclaaf voor gebruikt?


Een autoclaaf wordt binnen de wetenschap, laboratoria en ziekenhuizen gebruikt voor het steriliseren van instrumenten, waaronder chirurgische apparatuur, farmaceutische artikelen en laboratoriuminstrumenten. Dankzij de vormgeving en interne werking kan een autoclaaf ook vloeistoffen steriliseren, alsmede instrumenten met holle ruimtes en een afwijkende vormgeving.

De werking van een autoclaaf testen


De werking van een autoclaaf kan getest worden met tape indicatoren. Deze stukjes tape worden meegenomen bij de sterilisatie. Bij een geslaagd proces ontstaan er donkergekleurde strepen op de tape. Indien de strepen niet van kleur zijn veranderd is de sterilisatie niet succesvol geweest.