Meer dan 50.000 producten
 Ruim 35 jaar ervaring
 Uw voordeligste lableverancier
U bent hier:
Prijsweergave
Sorteer artikelen op:
Filters
Merk
Steekhevel met balg
Steekhevel met balg
€51,67
excl. BTW

Peristaltische pompEen peristaltischepomp of een slangenpomp is een type positieve verplaatsingspomp die wordt gebruikt voor het verpompen van allerlei vloeistoffen, ze worden ook wel rolpompen of Slangverdringerpompen genoemd.
De vloeistof bevindt zich in een flexibele buis in een cirkelvormig pomphuis (hoewel er ook lineaire peristaltische pompen zijn gemaakt). Een rotor met een aantal "rollen", "schoenen", "wissers" of "lobben" bevestigd aan de buitenkant van de rotor drukt de flexibele buis samen. Terwijl de rotor draait, wordt het deel van de slang dan dus onder druk dichtgedrukt (of "afgesloten") waardoor de te verpompen vloeistof wordt gedwongen door de slang te bewegen.
Bovendien wordt, wanneer de slang zich weer naar zijn oorspronkelijke toestand vormt na het passeren van de nok ("restitutie" of "veerkracht"), vloeistofstroming naar de pomp geïnduceerd.
Dit proces wordt peristaltiek genoemd en wordt in veel biologische systemen gebruikt, zoals bijvoorbeeld het maagdarmkanaal. Gewoonlijk zullen er twee of meer rollen of wissers zijn die de slang afsluiten en daartussen een hoeveelheid vloeistof opsluiten. De vloeistof wordt vervolgens onder omgevingsdruk getransporteerd naar de pompuitlaat.
Peristaltische pompen kunnen continu werken, of ze kunnen in stappen van omwentelingen worden gezet om kleinere hoeveelheden vloeistof te transporteren.

Historie van de slangenpomp


De peristaltische pomp werd als eerste gepatenteerd door Rufus Porter en J.D. Bradley (1855) in de USA als een pomp voor bronnen en later voor bloed transfusies door Eugene Allen (1881). De eerste technisch en commercieel levensvatbare peristaltische pomp voor gebruik buiten het laboratorium werd ontwikkeld door Bernard Refson, een uitvinder die vervolgens Watson-Marlow Fluid Technology Group oprichtte, een fabrikant van peristaltische pompen.

Applicaties van de slangen pomp


Peristaltische pompen worden meestal gebruikt om schone- / steriele- of agressieve vloeistoffen te verpompen zonder die vloeistoffen bloot te stellen aan verontreiniging door pomponderdelen. Enkele veel voorkomende toepassingen zijn onder meer het verpompen van vloeistoffen door een infuusapparaat, aferese, agressieve chemicaliën, slurry met een hoog vaste-stofgehalte en andere vloeistoffen waarbij het product niet in contact moet komen met de omgeving.
De slangenpomp wordt ook gebruikt in hart-longmachines om bloed te laten circuleren tijdens een bypass-operatie en in hemodialysesystemen, omdat de pomp geen significante hemolyse veroorzaakt.
Peristaltische pompen worden ook veel gebruikt in een breed scala van industriële- en laboratorium- toepassingen.

Belangrijkste ontwerpparameters


De ideale peristaltische pomp heeft een oneindige diameter van de pompkop en heeft de grootst mogelijke diameter rollen. Een dergelijke ideale peristaltische pomp zou de langst mogelijke levensduur van de slang hebben en een constante en pulsatievrije stroomsnelheid bieden.
Een dergelijke ideale peristaltische pomp kan in werkelijkheid niet worden geconstrueerd. Peristaltische pompen kunnen echter worden ontworpen om deze ideale peristaltische pompparameters te benaderen.
Het meest gewenste ontwerp van peristaltische pompen biedt: een constante nauwkeurige stroomsnelheid gedurende meerdere weken in combinatie met een lange levensduur van de slang zonder het risico van slangbreuk.

Chemische compatibiliteit


Een te verpompen vloeistof komt alleen in contact met het binnen oppervlak van de slang waardoor de zorg voor kleppen, O-ringen of afdichtingen er niet hoeft te zijn. Daarom hoeft alleen de slang waar de vloeistof doorheen wordt gepompt in overweging te worden genomen voor de chemische compatibiliteit.
De slang moet uit elastomeren bestaan om zijn ronde dwarsdoorsnede te behouden ook na het diverse malen samendrukken door de pomp.
Deze vereiste elimineert een verscheidenheid aan niet-elastomere polymeren die compatibel zijn met een breed scala aan chemicaliën, zoals: PTFE, polyolefinen, PVDF, enzovoort als te gebruiken materiaal voor slangenpompen.
De meest populaire elastomeren voor slangenpompen zijn nitril (NBR), Hypalon, Viton, siliconen, PVC, EPDM, EPDM + polypropyleen (zoals bijvoorbeeld in Santoprene), polyurethaan en natuurlijk rubber.
Van deze materialen heeft natuurlijk rubber de beste vermoeidheidsweerstand en EPDM en Hypalon zijn de beste chemische compatibiliteit. Siliconen zijn populair bij vloeistoffen op waterbasis, zoals in de bio-farmaceutische industrie, maar hebben een beperkt bereik van chemische compatibiliteit in andere industrieën.
Geëxtrudeerde fluorpolymeerbuizen zoals FKM (Viton, Fluorel, etc.) zijn goed compatibel met zuren, koolwaterstoffen en petroleumbrandstoffen, maar hebben minder weerstand tegen vermoeidheid tijdens de levensduur van de slang.

Voordelen slangenpomp


- De hoeveelheid te verpompen vloeistof is nauwkeurig te doseren.
- De pomp is zelf-aanzuigend en mag drooglopen.
- De draairichting is om te keren.
- Ook vloeistoffen met vaste bestanddelen kunnen worden verpompt
- Er is geen metaal-op-metaalcontact.
- De vloeistof komt alleen in de slang en contaminatie komt dus niet voor.
- Het debiet kan worden ingesteld door een slang met een andere binnendiameter te kiezen (wel moet de wanddikte dezelfde zijn)

Nadelen slangenpomp


- Zoals gebruikelijk bij verdringingspompen is de vloeistofstroom pulserend
- Opbrengst is klein in vergelijking tot het formaat
- Niet geschikt voor hoge temperaturen, capaciteit varieert met druk en temperatuur
- Slang moet regelmatig vernieuwd worden.