Wat is viscositeit?
Viscositeit is een maatstaf voor de weerstand die een vloeistof biedt tegen vervorming en stroming tijdens het bewegen. Het wordt ook wel stroperigheid of traagvloeibaarheid genoemd. Om een voorbeeld te noemen: honing is viskeuzer dan water. Het ‘treuzelt’ terwijl je het van zijn plek in de pot laat komen, in tegenstelling tot water. Hoe dikker de vloeistof, hoe meer kracht er nodig is om het te laten schuiven, en dus hoe hoger de viscositeit. Daarom zeggen we ook wel dat viscositeit de interne wrijving van vloeistoffen meet. Viscositeit meet je met de eenheid Pascalseconde.
Viscositeitsmeters in het onderwijs
Viscositeitsmeters in het onderwijs zie je vooral op hogere- en beroepsopleidingen in chemie,
biologie en materiaalkunde. Omgaan met een viscometer, zoals ze ook wel genoemd worden, leert studenten het volgende:
- Het begrijpen van de reologie (stromingseigenschappen) van organische vloeistoffen, zoals bloed of celculturen.
- Het omgaan met complexe laboratoriumapparatuur als voorbereiding op de werkvloer en het maken van experimentopstellingen.
- Het doorgronden van reactiekinetiek en materiaaleigenschappen van chemische vloeistoffen als polymeren.
Een viscometer kopen bij VOS instrumenten
Er zijn verschillende soorten viscositeitsmeters. Bijvoorbeeld capillaire viscometers, roterende viscometers en vibrerende viscometers. Welke vorm van viscositeit ze ook bepalen: ze meten allemaal de weerstand van een vloeistof tegen stroming op verschillende manieren. En wil je een viscometer kopen van VOS instrumenten, dan profiteer je zelfs van bijkomende functies zoals
verwarmen. Naast de andere voordelen die uniek zijn bij VOS: meer dan 40 jaar ervaring in labapparatuur en lesmaterialen voor je practicum, en de meest persoonlijke service.
Heb je vragen, of wil je hulp om de beste viscositeitsmeter voor jouw praktijklessen te vinden? Neem dan
contact met ons op. We staan voor je klaar.