Meer dan 50.000 producten
 Ruim 35 jaar ervaring
 Uw voordeligste lableverancier
U bent hier:
Prijsweergave

Uitgelicht: Kern ADJ analytische balans

Kern ADJ analytische balans
Prijs v.a.
€721,50
€577,20excl. BTW

Artikelnummer:VA-KernADJserie


Wat is een laboratoriumbalans?

Een laboratorium- of wetenschappelijke balans wordt gebruikt binnen de laboratoria om te wegen, oftewel om het gewicht van bepaalde items te bepalen. Omdat in een laboratorium het gewicht van chemicaliën, materialen, en dergelijke tot een hoge nauwkeurigheid bepaalt moet kunnen worden zijn laboratoriumbalansen zeer nauwkeurig. Hoe beter en hoger de nauwkeurigheid van een wetenschappelijke weegschaal, hoe beter het vermogen van die balans om het weegresultaat zo dicht mogelijk bij de feitelijke waarde te meten.
Kalibreren van een balans is het vergelijken van de meting en instellingen met een standaardwaarde om zo de eigenschappen en werking van de balans vast te stellen. Indien de balans afwijkt van het gewenste kan de balans in overeenstemming worden gebracht met de standaardwaarde. Dit proces heet justeren. Een ijking begint met een kalibratie waarna de balans kan worden gejusteerd. Voor een ijking zijn de gebruikte standaardwaardes ijkgewichten.

De balanscapaciteit refereert naar de maximale belasting die de balans kan meten. In de regel kunnen laboratorium balansen met een zeer hoge nauwkeurigheid (zoals een analytische balans) geen hele hoge gewichten meten. Daar is een standaard of algemene balans beter voor geschikt.
De afleesbaarheid van een balans heeft te maken met de decimalen achter de komma, oftewel de kleinste divisie die op de balans gelezen kan worden. Dit varieert ongeveer van 1 decimaal (0,1 gram) tot 5 decimalen (0,00001 gram).

Soorten laboratorium balansen

Er bestaan analytische balansen, algemene balansen, vochtbalansen, zakbalansen, hangweegschalen, mechanische balansen en tafelweegschalen.
Analytische balansen hebben een zeer hoge nauwkeurigheid dankzij een extreme gevoeligheid tijdens het wegen. Deze balansen zijn zo gevoelig dat zelfs een passerende vrachtwagen of luchtstroom de meting kunnen beïnvloeden. Daarom zijn deze balansen vaak afgedekt door een plastic of glazen behuizing die de meting en werking van de balans dient te beschermen. Bij een analytische balans wordt geadviseerd een balanstafel te gebruiken, daar deze de gevoelige balans behoedt voor invloeden van buitenaf (zoals trillingen).
Algemene balansen of standaard balansen zijn weegschalen die gebruikt worden voor metingen waarbij niet zo een hoge nauwkeurigheid als bij de analytische balansen is vereist.
Een vochtbalans, ook wel vochtanalyser, vochtbepaler of vochtmeter genoemd, meet het vochtpercentage.
Een zakbalans heet zo wegens het formaat. Deze balansen zijn klein en passen daardoor in een zak. Hierdoor is een zakbalans altijd makkelijk mee te nemen.
Een hangweegschaal wordt vastgehouden met de hand, waarna er een gewicht of item aan kan worden gehangen. Hieronder vallen ook de veerunsters en mechanische veerbalansen.
Bij een mechanische balans worden de gewichten analoog afgelezen. Deze balansen zijn robuust, eenvoudig in het gebruik en makkelijk af te lezen. Vanwege de magnetische demping worden deze balansen minder beïnvloed door magnetische krachten.
Een tafelweegschaal wordt, zoals de naam al zegt, op een tafel gezet om te gebruiken. Deze balansen zijn makkelijk in het gebruik, beschikken vaak over meerdere weegeenheden en hebben daarnaast een korte responstijd.
Laboratorium weegschalen zijn gevoelige apparaten die daardoor met zorg behandeld dienen te worden. Zorg ervoor dat de balans niet van tafel valt of harde klappen krijgt.
Daarnaast is het belangrijk om goed op de hygiëne te letten, vooral in combinatie met bijtende of zwaar chemische stoffen. Indien de weegschaal hieraan wordt blootgesteld kan de nauwkeurigheid van het apparaat beïnvloed worden.
De balans dient ook regelmatig gekalibreerd te worden om zo de meting zo secuur mogelijk te houden. Let er wel op dat ook ijkgewichten na jaren intensief gebruikt kunnen afwijken van de beoogde standaardwaarde. Houd een jaarlijkse kalibratie of volg de richtlijnen van de fabrikant.