Meer dan 50.000 producten
 Ruim 35 jaar ervaring
 Uw voordeligste lableverancier
U bent hier:
Prijsweergave

Wat is een centrifuge?

Een centrifuge, ook wel separator genoemd, is een apparaat dat in onder andere de biologie, chemie en biochemie wordt gebruikt voor het scheiden van mengsels en suspensies. 

Wanneer de verschillende bestanddelen verschillen qua soortelijk gewicht, zullen deze deeltjes zich scheiden wanneer blootgesteld aan een sterke middelpuntvliedende kracht, ook wel centrifugale klacht genoemd.

Hoe werkt een centrifuge?

Voor de scheiding van suspensies zijn de centrifuges uitgerust met een motor. Deze motor laat een as ronddraaien waaraan de containers met suspensies kunnen worden gehangen.

Dankzij de draaibeweging ontstaat er een centrifugale kracht die buitenwaarts is gericht.

Deze krachtsoort is een schijnkracht, die bij centrifuges vaak sterker is dan de natuurlijke zwaartekracht, waardoor de mengsels gescheiden kunnen worden.

De versnelling waaraan de inhoud wordt blootgesteld onder invloed van de centrifugale kracht is afhankelijk van de afstand tot de as en het toerental. Dicht bij de as van een ronddraaiende centrifuge is de versnelling kleiner dan op grotere afstand van de as.

De zwaardere deeltjes, zoals bijvoorbeeld colloïdale deeltjes, macromoleculen en zware isotopen, worden door de centrifugale kracht naar de buitenkant van de centrifuge gedwongen. Wanneer deze schijnkracht sterker is dan de natuurlijke zwaartekracht, gaan de zwaardere deeltjes sedimenteren. Tevens wordt bij het scheiden van isotopen in een gasmengsel en bij het scheiden van macromoleculen in een oplossing op deze wijze minder hinder ondervonden van diffusie.

Waar wordt een centrifuge voor gebruikt?

Een centrifuge kan bij het scheiden van suspensies voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor het scheiden van bloedplasma, bloedplaatjes en bloedcellen. Ook kan een centrifuge gebruikt worden voor het snel laten bezinken van eiwitten in een oplossing. Om in vet oplosbare delen uit een waterfase te halen kunnen waterige oplossingen geschud worden met koolwaterstoffen.