Meer dan 50.000 producten
 Ruim 35 jaar ervaring
 Uw voordeligste lableverancier
U bent hier:
Prijsweergave
Sorteer artikelen op:
Filters
Analoog
Decimalen
Digitaal
Inhoud
Materiaal
Merk
Posities
Vermogen
Verwarmen

Wat is een magneetroerder?


Een magneetroerder, ook wel laboratoriumroerder genoemd, is een elektronisch mengapparaat dat veel in de biologie en in de scheikunde worden gebruikt. Deze elektrisch aangedreven roerders zijn populair dankzij hun stille, efficiënte en betrouwbare werking. Ook kunnen ze laboratoriumglaswerk niet beschadigen.


Een magneetroerder bestaat meestal uit een roerplaat en een roervlo, ook wel roerstaafje of roerboon genoemd. Het apparaat gebruikt een magnetisch veld om het roerstaafje een roerbeweging te laten maken. De rotatiesnelheid wordt middels draaiknoppen of een display geregeld.


Deze roerbeweging wordt gebruikt voor het bereiden van homogene mengsels. Hoe groter de roervlo, hoe groter de hoeveelheid mengsel die geroerd kan worden. Een magneetroerder is alleen niet geschikt voor het mengen van viskeuze mengsels en oplossingen. 


Het roerstaafje bevindt zich meestal boven een roerplaat, waarop het glaswerk of andere bruikbare containers worden geplaatst. Sommige roerplaten kunnen ook verwarmd worden om zo te chemische reactie te beïnvloeden.


De roervlo kan ook worden gebruikt als vervangend element voor kooksteentjes. De dampbellen die aan de achterzijde van het roerstaafje ontstaan kunnen namelijk kookvertraging voorkomen.


Magneetroerders komen in verschillende soorten en maten. Bijvoorbeeld als enkele of eenvoudige roerder, als meervoudige roerder en met of zonder verwarmingsplaat.


Hoe werkt een magneetroerder?


Het magnetisch veld wordt gecreëerd door middel van een roterende magneet of middels stationaire elektromagneten die inductie opwekken. De magneten worden onder de roerplaat geplaatst.


De roervlo is een paramagnetisch staafje dat met teflon is omgeven.  De roervlo reageert op de krachten van het externe magneetveld, waardoor die gaat rondraaien. Het draaien gaat zo snel dat er een vortex ontstaat die een roerbeweging genereert.  Zodanig wordt de vloeistof waarin het roerstaafje zich bevindt optimaal gemengd.


Een magneetroerder onderhouden.


Magneetroerders zijn niet alleen populair dankzij hun goede en betrouwbare werking, maar ook dankzij het onderhoudsgemak. Deze apparaten zijn namelijk klein maar zeer robuust en gebouwd voor veelvuldig gebruik.


Het enige onderdeel dat gereinigd dient te worden is de roervlo. Daar er geen slijtende onderdelen in een magneetroerder zitten zijn de onderhoudskosten en het -werk minimaal.